Start Ishockey Så kan ishockey förena som idrott!

Så kan ishockey förena som idrott!

2478
0
Dela

Sverige, Finland, Ryssland, Kanada och USA – fem nationer som kan ses som framgångsrika inom ishockey. Ishockey är sporten som förenar spel på alla nivåer och kan spelas året om.

Genom denna lagsport går det att spela tillsammans i en organiserad form, både professionellt och som nöjes skull för att kunna spela för nöjes skull.

Ishockey på alla nivåer

Ishockey är, som många andra idrotter, en sport som finns på alla nivåer. NHL är den högsta ligan i den nordamerikanska ishockeyn, med lag från USA och Kanada, med förmodligen de främsta spelarna i världen. I NHL spelar uppemot 30 lag per säsong och där det vinnande laget vinner Stanley Cup-pokalen.

SHL är den svenska motsvarigheten till NHL och här spelar lag som bland andra Djurgården, Skellefteå och Rögle. I skrivande stund ligger Växjö, Frölunda och HV 71 i topp i SHL. Till skillnad från andra allsvenska ligor och högsta sportligor i Sverige finns inte samma konkurrens mellan Stockholmslagen – för Djurgården är det enda Stockholmslag som spelar i den högsta hockeyligan.

Att spela hockey går även att spela även om du inte är ishockeyproffs. Många lokala klubbar runt om i landet är öppna för spelare, unga som äldre, och med olika mål. Flera arenor är öppna för gemene person som vill spela för nöjes skull.

Snabba puckar i matchen

Ishockey är en sport där det kan gå snabbt i matchen. Även om ett lag leder med två måls övertag, kan det gå snabbt för motståndarlaget att utjämna spelet, för det går snabbt att åka skridskor på arenan och chansen att göra mål kan ske snabbt. I Sverige finns det bland annat Ericsson Globe som du kan gå till för att se en match i ishockey live.

Det finns flera kända ishockeyspelare från Sverige. Mats Sundin kan nog ses som den bäste och den främste, bland annat genom sin roll som tidernas kapten i Tre kronor och med över 1300 spelade matcher i NHL som bland annat lagkapten i Toronto Maple Leafs. Även tvillingbröderna Henrik och Daniel Sedin är två framgångsrika ishockeyspelare med spel ibland annat Vancouver Canucks.

Sport öppen för nästan alla

Ishockey är en sport där vem som helst som har ett visst balanssinne vara med och spela för nöje och för en social aktivitet. Att spela ishockey behöver inte vara för att ha målet om att spela på högsta nivå, utan som en aktivitet för olika grupper att skapa sammanhållning och för att kunna stärka ett samarbete – för ishockey kräver ett samarbete för att kunna göra mål i buren. Det finns bra snygga mål och så finns det bra och snygga mål som blir minnesvärda och blir till frimärke – Peter Forsbergs oförglömliga OS-mål i Lillehammer 1995.

Peter Foppa Forsbergs OS-mål i Lillehammer
Peter Foppa Forsbergs OS-mål i Lillehammer

Ishockey är en sport som förenar många, oavsett var någonstans du är någonstans. För det är en sport där du kan välja på vilken nivå som du vill spela på och kan möta motståndare från många länder. Att det sedan är en sport med framgångsrika länder från nordliga länder beror troligtvis mycket på klimatet, men är en sport som är rolig oavsett om du möter någon från ditt närområde eller möter någon från Ryssland, Kanada eller USA.

Spelbolag Sverige