Start Fotboll Hur kom fotbollen till och vem uppfann den egentligen?

Hur kom fotbollen till och vem uppfann den egentligen?

29507
0
Dela

Fotboll så som vi känner till den har spelats sedan 1850 talet men liknande spel har funnits mycket längre än så. Helt säkert var fotbollens ursprung är vet man tyvärr inte men enligt FIFA så ska man ha hittat tecken på att fotboll spelades i Kina för mer än 2300 år sedan. Man spelade på den tiden precis som idag fotboll med två lag, två mål , nät runt om och en boll som tillverkades av läder och fylldes med fjädrar. På Kinesiske kallades det här spelet för “Cuju” som betyder sparka boll på Svenska. sporten cuju eller fotboll som vi kallar det för idag blev mycket populärt och spelades av både kvinnor och män samt av Kinas grannländer ända fram till Mingdynastin.

cuju

Ca 300 till 900 e kr spelades även en liknande sport i centralamerika under Mayatiden och av aztekerna mellan 1300 och 1500 talet.  Här handlade dock spelet bokstavligt om liv och död. Spelet spelades endast vid religiösa högtider och spelarna som förlorade blev offrade till gudarna.

Efter detta ska spelet ha förekommit i Frankirike och i Italien också under 1300 talet och spelet spelades nästan på samma sätt som idag. Skillnaden var att man inte hade några mål så istället gick spelet ut på att få bollen över till motståndarens kortlinje (lite som rugby fast med fötter). I Florens kallade man sporten för calcio på den tiden som är ett ord man än idag använder när man pratar om fotboll i Italien.

Det är också intressant att veta att både Frankrike och England försökte förbjuda fotbollen av olika skäl. England tyckte tex att folket istället skulle ägna sig åt bågskytte. SOm tur är hade ingen av dessa myndigheter makten att kunna förbjuda sporten. En annan intressant sak om fotbollen då var att man hade väldigt få regler. Tex hade man inga regler på hur många spelare som lagen hade utan var mer vanligt att en by samlade två lag där totala antalet spelare kunde gå uppemot 100 spelare. Det var heller inte ovanligt att spelet slutade med slagsmål vilket gjorde att sporten fick ett dåligt anseende hos myndigheten.

Den moderna fotbollen infördes på 1800 talet i England i Britiska internatskolor och ansågs som ett nyttigt spel då det härdade pojkar till riktiga gentlemän. På den tiden var fotbollen fortfarande inte lika utvecklat som idag utan mer som en blandning av dagens fotboll och rugby. 1863 bildades Englands fotbollsförbund men en splittring skede omgående och 1871 bildades Rugby Union eftersom man inte var överens om spelreglerna.

1871

Spelbolag Sverige