Start Ishockey Kan Sverige ta sitt tredje raka guld?

Kan Sverige ta sitt tredje raka guld?

2124
0
Dela

Ett Tre Kronor fyllt med NHL-stjärnor ska försöka sig på att ta ett tredje raka VM-guld när tränare Richard Grönborg gör sitt sista mästerskap som ansvarig tränare för laget. Sverige drar igång mot Tjeckien den 10 maj och spelar sju matcher i sin grupp där den sista matchen mot ett stjärnspäckat Ryssland den 21 maj avslutar gruppspelet.

I skrivande stund är det 18 spelare från NHL som tackat ja där Super-Rookien Elias Petterssons medverkan naturligtvis kittlar lite extra precis som beskedet att rutinerade målvakten Henrik Lundqvist också valt att tacka. Lagkapten under mästerskapet är Oliver Ekman-Larsson som till vardags spelar i Arizona borta i NHL. De senaste två mästerskapen har Ekman-Larsson varit en bärande spelare för Tre Kronor och båda gånger har det blivit guld. Dessutom har han agerat kapten för sitt Coyotes under säsongen så rutinen som ledare finns där.

Följande spelare från NHL har tackat ja till att spela för Sverige i VM i Slovakien enligt Svenska Ishockeyförbundet. Listan kan komma att utökas då kvartsfinalerna snart är över och ytterligare svenskar lär lämna Stanley Cup.

Marcus Pettersson – Pittsburgh Penguins
Elias Lindholm – Calgary Flames
William Nylander – Toronto Maple Leafs
Mattias Ekholm – Nashville Predators
Patric Hörnqvist – Pittsburgh Penguins
Henrik Lundqvist – New York Rangers
Jacob Markström – Vancouver Canucks

Adam Larsson – Edmonton Oilers
Erik Gustafsson – Chicago Blackhawks
Robert Hägg – Philadelphia Flyers
Oliver Ekman-Larsson – Arizona Coyotes
Oskar Lindblom – Philadelphia Flyers
Elias Pettersson – Vancouver Canucks
Adrian Kempe – Los Angeles Kings
Marcus Krüger – Chicago Blackhawks
Loui Eriksson – Vancouver Canucks
Mario Kempe – Arizona Coyotes
Jesper Bratt – New Jersey Devils

Historien kan inte upprepa sig

Två år i rad har Tre Kronor minst sagt haft marginalerna med sig i turneringen. Det har blivit två raka guld vilket inte är oförtjänt men samtidigt har det krävts straffavgöranden vid båda tillfällena. 2017 var det Kanada som stod för motståndet i finalen när Tre Kronor vann efter stor dramatik på straffar. Därefter var det Schweiz som stod för motståndet och återigen var det straffar som fällde avgörandet.

Nu kan det inte bli ett tredje raka straffavgörande eftersom det internationella ishockeyförbundet ändrat reglerna till årets VM. Detta då just finalen två år i rad avgjorts på straffar, något förbundet alltså vill få bort. Istället innebär ett oavgjort resultat att det blir förlängning med sudden death spel 3 mot 3 i finalen. I övriga slutspelsmatcher innebär oavgjort att det blir 10 minuters förlängning 3 mot 3 innan straffläggning i så fall avgör. Detsamma gäller i gruppspelet men där är förlängningen fem minuter istället.

Klarar Sverige en tredje final?

Att Sverige ska ta sig till final är inte alls osannolikt med tanke på truppen man har och historiken de två senaste mästerskapen. Men det är en lång väg dit och de andra lagen satsar också på turneringen som får ett allt bättre rykte. Eftersom World Cup inte ska spelas mer och OS numera är en turnering utan NHL-proffs är VM landslagsturneringen som gäller numera. Visst är det fortfarande så att flera av de största stjärnorna tackat nej men samtidigt har Sverige för tredje året i rad ett lag med i princip enbart NHL-spelare.

Före Richard Grönborgs tid var det osannolikt med så många spelare från världens bästa hockeyliga i ett svenskt VM-lag men Grönborg har lyckats med bedriften att få de svenska NHL-spelarna motiverade och med glädje ställa upp för sitt land under Hockey-VM. Även övriga stora nationer som Ryssland, USA och Kanada har starka trupper under Ishockey-VM 2019.

De visar Ishockey-VM 2019

1987 vann Sverige hockey-VM efter att ha spelat 2-2 mot Sovjet och besegrat Kandada med klara 9-0. Det var senaste gången som SVT visade hockey-VM. Nu är kanalen tillbaka och ska sända 45 av 64 matcher under turneringen inklusive alla Tre Kronors matcher plus slutspelet.

Sverige är i samma grupp som Ryssland, Tjeckien, Schweiz, Norge, Lettland, Österrike och Italien. Det blir framförallt en duell med ryssarna om gruppsegern som innebär en lättare väg mot finalen i slutspelet då vinnaren av gruppen möter fyran i andra gruppen. Det innebär med största sannolikhet att en gruppseger för Sverige gör att man slipper USA, Kanada och Finland i kvartsfinalen.

I den andra gruppen hittar vi Kanada, USA, Finland, Tyskland, Slovakien, Danmark, Frankrike och Storbritannien. Det är framförallt Kanada som är favoriter att nå långt från gruppen men Finland ska inte underskattas även om det endast blev kvartsfinal förra året. USA är också ett hot då jänkarna har bra spelare och en bronsplats från förra VM när de vann mot Kanada i match om tredjepriset.

Slovakien är spelplatsen

Förra VM spelades i Danmark men nu åker vi österut även om vi fortfarande är innanför Europas gränser. I vackra Slovakien ska mästerskapet spelas och det är två arenor som står som värd under mästerskapet. Sverige har skönt nog sina matcher i Bratislava medan den andra gruppen spelar i Steel Arena i Kosice. Skulle Sverige vinna sin grupp behöver laget inte byta arena inför slutspelet utan fortsätter i Ondrej Nepela Arena i Bratislava precis som i gruppspelet.

 

Spelbolag Sverige