Start Fotboll Fotbollens Historia

Fotbollens Historia

2882
0
Dela

Fotbollens historia

Det råder delade meningar om var fotbollen egentligen härstammar från. FIFA – internationella fotbollsförbundet – säger att de första spåren av fotboll kommer från Kina redan på 400-talet f.Kr. Det har också funnits tecken på att varianter av fotboll har funnits på Aztekernas tid på 1300-talet samt i Frankrike och Italien under samma århundrade. Under denna tid var det dock inte dagens regler utan en mer brutal version som spelades. Ofta utan krav på antal spelare och ibland fanns det inte ens några mål över huvudtaget utan spelarna skulle istället driva bollen framåt, ibland flera kilometer.

Den moderna fotbollen som den ser ut idag började ta fart på 1800-talet i England. Sporten var då en blandning av fotboll och rugby men efter att man inte kunnat komma överrens mellan vilka regler som skulle gälla, skiljdes sporterna åt och det engelska fotbollsförbundet bildades 1863. Året får anses vara startskottet på fotbollen som vi ser den idag.

Sveriges fotbollshistoria

Det var tack vare OS i London 1908 som ett svenskt landslag började formas. Detta då fotboll skulle vara en del av OS-programmet och Sveriges olympiska kommitté valde att skjuta till pengar för ett deltagande. För att öva inför OS spelades träningsmatcher och den första gick mot grannlandet Norge. Sverige lyckades vinna med hela 11-3 och Erik Börjesson stod för fem av målen medan “Köping” Gustafsson gjorde 1-1-målet som är det första målet i Sveriges landslagshistoria.

Det är också i OS som Sverige har sin enda guldmedalj. 40 år efter debuten var London återigen värd för Sommar-OS och Sverige kunde ta guldet efter att ha besegrat Jugoslavien i finalen med 3-1.

Svenska fotbollslandslaget i VM

1934 deltog Sverige för första gången i ett fotbolls-VM och mästerskapet gick i Italien. Det blev kvartsfinal för svenskarna den gången. Fyra år senare deltog Sverige igen och lyckades komma fyra. 1942 och 1946 arrangerades inget VM på grund av andra världskriget men 1950 var VM tillbaka och Sverige tog brons.Efter att ha missat VM 1954 var Sverige värd för VM 1958. Blågult lyckades ta sig hela vägen till final men Brasilien med en 17-årig Pelé blev för svåra och “brassarna” kunde vinna finalen med klara 4-1. Det är än idag Sveriges bästa placering i ett fotbolls-VM.

Därefter rådde ett svenskt VM-mörker fram till 1994. Sverige missade tre av åtta VM och när de väl kvalificerade sig lyckades de aldrig ta sig till slutspel. Värst var det 1990 när Sverige förlorade samtliga gruppspelsmatcher med 1-2.

1994 däremot är sommaren som svenska folket aldrig glömmer. Under en rekordvarm sommar tog sig Sverige hela vägen till semifinal och det blev ett brons till slut efter att Bulgarien besegrats i sista matchen med 4-0. De svenska bronshjältarna är än idag odödliga i svensk idrottshistoria och lär vara det för alltid.

Efter att ha missat VM 1998 kom Tommy Söderberg följt av Lars Lagerbäck in och tog över. Den sistnämnda satt kvar tills 2009 och Sverige tog sig förbi gruppspelet såväl 2002 som 2006 men åkte ur åttondelsfinalen. Den tyngsta förlusten var den 2002 när Sverige åkte ur mot Senegal.

2010 och 2014 misslyckades Sverige att kvalificera sig till VM men 2018 skulle bli en sommar som svenska folket njöt av. Sverige imponerade under nye tränare Janne Andersson redan i kvalet där bland annat Frankrike besegrades med 2-1. I Play off mot Italien lyckades Sverige på ett mirakulöst sätt ta sig vidare efter 1-0 totalt och det skulle bli ännu mera fotbollsfest väl på plats i Ryssland.

Sverige vann sin grupp före Mexiko, Sydkorea och Tyskland. I åttondelsfinalen stod Schweiz för motståndet och efter en lysande prestation vann Sverige med 1-0 efter mål av Emil Forsberg. England blev dock för tuffa i kvartsfinalen men att nå dit var Sveriges främsta prestation på 24 år. Därefter vann Sverige sin grupp i Nations League före Ryssland och Turkiet och 2018 är ett fotbollsår som går till historien för svenska fotbollslandslaget.

Sverige i EM

1960 arrangerades det första EM-slutspelet men Sverige deltog ej. Därefter misslyckades blågult med att kvalificera sig till sju raka EM-slutspel innan man fick en automatisk plats som värd 1992. Det ska tilläggas att EM på den här tiden spelades med åtta lag.

1992 nådde Sverige i sitt första EM hela vägen till semifinal vilket än idag är den bästa prestationen i ett EM-slutspel. 1996 misslyckades svenska fotbollslandslaget att kvalificera sig men sedan dess har Sverige tagit sig till fem raka EM-slutspel.

Den bästa prestationen skedde 2004 när Sverige med Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg och en viss Zlatan Ibrahimovic i spetsen bjöd på en fotboll vi sällan skådat. Tyvärr blev det uttåg i kvartsfinalen mot Holland efter straffar men alla minns 5-0-vinsten mot Bulgarien och Zlatans klack mot Holland.

Sveriges landslag 2019

2019 spelas det EM-kval och Sverige fick en tuff grupp med framförallt Spanien som den svåraste motståndaren. Janne Andersson ska dock klara av att ta Sverige till ytterligare ett mästerskap även om det lär bli via en andraplats. Skulle Sverige bli trea i kvalgruppen får man tack vare segern i sin grupp i Nations League en extra chans att kvala sig in via den vägen istället.

Spelbolag Sverige