Start Brottning Guide: Så funkar MMA och ranking för att nå toppen!

Guide: Så funkar MMA och ranking för att nå toppen!

2959
0
Dela
Johan Andersson, svensk mästare i 70,3-klassen i mma
Johan Andersson, svensk mästare i 70,3-klassen i mma

Snart är det dags för svenska mästerskapen i både amatör-MMA och shootfighting, som numera kallas för MMA klass A och MMA klass B. SM går av stapeln i Umeå 9-11 december.

Poäng som rankar atleterna i MMA

För att kvalificeras till SM gäller det att samla poäng under året som räknas samman till en ranking. De fyra atleter i respektive viktklass med mest poäng under årets slut är de som slåss om SM-guldet. Vinnaren i SM får automatiskt en plats i svenska MMA-landslaget och får då möjlighet att tävla på internationella tävlingar bl.a. VM och EM.

För att få ihop poäng till rankningen inom MMA gäller det att gå matcher i antingen a- eller b-klassen i MMA. Poängsystemet fungerar så att alla har 0 poäng från början och genom att gå matcher så får du en viss summa poäng varje gång du går match. Du får olika mycket poäng utifrån olika faktorer för just den matchen; som hur svårt motstånd du har och din respektive motståndarens vikt. Om din motståndare har högre vikt än du och är en högre rankad motståndare vinner du fler poäng än om din motståndare har en lägre vikt än du och är en mindre rankad motståndare. Det finns väldigt många matchtillfällen under årets gång och för att kvala in till sm så gäller det vara så aktiv man kan och hålla koll på rankningen hela tiden.

Landslag med internationella matcher

De som vann SM förra året (2015), och som varit medlemmar i landslaget för MMA, är direktkvalade till SM i år. Landslagsmedlemmarna har varit i Las Vegas och tävlat i VM och ska nu två veckor innan SM tävla i European open championships i Prag. Detta kommer ge mycket erfarenhet för landslagets deltagare från matchande på internationell elitnivå inför SM i Umeå.

Det kommer bli en spännande helg i Umeå och alla tävlanden kommer vilja kliva på tronen som ny landslagsman/kvinna.

Spelbolag Sverige