Start Brottning Från brottning till brottmål – så gick det för Pelle Svensson!

Från brottning till brottmål – så gick det för Pelle Svensson!

3252
0
Dela

Brottaren Pelle Svensson

En av Sveriges främsta brottare, Pelle Svenson, sadlade om från att vara en hyllad brottare med flera medaljer från VM, EM och OS till att bli advokat med kända brottsmål i bagaget.

Medaljer i både ringen och i rättegångssalen

Under 1960-talet tillhörde Pelle Svensson de främsta inom brottning, både i Sverige och internationellt, och vann en silvermedalj i OS i Tokyo 1964 och därefter guld i VM 1970 och 1971. Efter att han la brottningsskorna på hyllan sadlade han om till att ta en juristexamen 1973 och arbetade med att försvara olika tilltalade vid olika rättegångar.

Allt sedan Pelle Svensson lade brottningsskorna på hyllan drev han även en del frågor för praktiserande brottare, bland annat genom att vara ordförande i Svenska Brottningsförbundet och i egenskap av FILA-ledamot (internationellt brottningsförbund). På så sätt har han varit betydelsefull för brottningen även efter sin aktiva karriär, då han kunna driva frågor för aktiva utövare även utifrån ett metaperspektiv .

Brottning en individuell sport

Som sport är brottning en individuell sportgren där två tävlanden ska försöka få sin motståndare på rygg, vilket medför en seger på en gång. En tävlande kan även vinna på poäng genom att hålla fast motståndaren genom olika grepp eller kast. Brottning organiseras genom Svenska Brottningsförbundet, där Svensson som nämnts varit ordförande, och på så sätt är brottning en erkänd sport med många svenska framgångar genom tiderna. Vid sidan av de framgångar som Svensson skördat under sin aktiva tid, har även Frank Andersson skördat många framgångar med flera medaljer. Andersson som tillhör ”56-orna” med bland andra Linda Haglund, Ingemar Stenmark och Thomas Wassberg.

I dag har Pelle Svensson avslutat sina båda karriärer inom både brottning och brottmål. Som advokat avslutade han i början av 2000-talet och har som mindre fördel även rattfylleri till sin meritförteckning. Pelle Svensson är dock en av de främsta brottarna genom tiderna med många medaljer i olika valörer. Det är något unikt för både svensk brottarhistoria och för svensk idrott.

Spelbolag Sverige