Start Kampsport MMA – Mixed martial arts regler och historia

MMA – Mixed martial arts regler och historia

6257
0
Dela

MMA som står för mixed martial arts och betyder mixad krigar sport är en modernare kampsport som vuxit fram från flera olika kampsporter. Idag berättar vi lite mer om sporten MMA och dess historia och regler som gäller för fighters.

MMA`s historia i korta drag

MMA som vi känner till den idag må vara en nyare kampsport men redan i antikens Grekland hade man en form av MMA som en olympisk sport. Denna kallades på den tiden för Pankration och hade i stort sett inga regler alls förutom att man inte fick använda vapen. Sporten förbjöds dock när Grekland blev kristet eftersom man ansåg sporten vara för brutal.

Många år framåt i framtiden, någon gång runt 1900 talet så dök MMA som sport upp i Brasilien där man hade en uppvisning och där sporten kallades för tudu som på brasilienska betyder något i stil med “allt är tillåtet”.

Tre år senare började intresset för MMA att väx i USA då man hade den första UFC (Ultimate Fighting Championship). Denna startades av Rorion Gracie som kommer från en kampsportsfamilj som innan dess varit kända för att bland annat skapat Brasiliansk Jiu-Jitsu.

Regler inom MMA

Sporten må ha ett ursprung där allting är tillåtet men idag är det en mer kontrollerad sport där man har infört vissa regler som gäller. Här nedanför följer dessa MMA regler.

  • Man får inte nypa, klösa, bita, peta i ögon eller slå/sparka i skrevet.
  • Man får inte använda några verktyg eller vapen.
  • En match består av ett antal tidsbegränsade ronder.
  • Matcher kan avgöras genom submission då den ena fighter ger upp genom att klappa på mattan, knockout där den ena fightern blir knockad, teknisk knockout om man anser att den ena fightern inte kan fortsätta och domslut där tre domare genom att rösta avgör vem som är vinnaren.
Spelbolag Sverige