Start Historia Vem var det egentligen som uppfann ishockey?

Vem var det egentligen som uppfann ishockey?

9837
0
Dela

Ishockey är en utav våra allra populäraste sporter i Sverige men hur mycket kan vi egentligen om dess historia? Idag tänkte vi gå igenom ishockey`s historia från då att sporten först kom till och fram till idag för att få lite bättre koll på rätterna kring vår favorit sport.

Egentligen är det ingen som vet exakt var och hur ishockeyn kom till men förmodligen är det en sport som influerats av flera andra sporter och sedan anpassad till vinterklimatet. Det vi har bevis på är att man hittat tecken för en sport väldigt lik ishockeyn i Nederländerna under 1500-talet.

En annan historia är fårherdar i Frankrike ska ha vänt upp och ner på sina herdestavar och spelat med en improviserad boll.  Ishockey som vi känner till den idag anses dock ha kommit till kring 1800 talet av engelska soldater som ska ha influerats av Kanadensare då dom varit där. Kanadensarna hade då en sport anpassad landhockeyn till deras vinterklimat och var först med att spela världens första hockey match året 1975 som spelades på is men inomhus.

Det var dock inte förrän på 1900-talet som ishockey tog sig till Europa och 1908 bildades det första ishockeyförbundet. Året 1920 fick ishockey för första gången olympisk status och då började ishockey att konkurrera med bandyn i Europa.

I Sverige har man sedan 1920 spelat ishockey eller hockey som det kallades på den tiden men i själva verket var det här bandy som först året 1955 blev en egen sport av bandyn med namnet ishockey.  1970 blev ishockey en så pass populär sport att det sedan dess har varit Sveriges nationalsport. Fotbollen är dock fortfarande störst men ishockey har fjärde plats på listan.

Spelbolag Sverige