Start Bowling Är bowling den glömda sporten som välter svenska medier?

Är bowling den glömda sporten som välter svenska medier?

3520
0
Dela

Det finns sporter som får lite uppmärksamhet, men som utövas som väldigt många. Du har förmodligen spelat bowling någon gång eller i vart fall hört talas om bowling, som faktiskt är en sport. Bowling är en klassisk aktivitet som utförs i samband med bland annat idrottsdagar i skolan, vid after work och som nöjesaktivitet. Men hur ofta läser eller hör du om bowling som sport?

Professionell sport och nöjesaktivitet

Bowling är en sport som utförs både som nöjesaktivitet och som professionell sport i väldigt många länder. I USA är det en mycket populär sport med över 5000 bowlinghallar och även om det ”bara” finns cirka 250 bowlinghallar i Sverige så utövas sporten av över 30 000 aktiva utövare, både manliga och kvinnliga. Även för dig som vill spela för nöjes skull finns det många ställen att välja mellan och det är bara att göra en sökning på nätet om ”bowling” eller ”bowlinghallar”, så får du flera alternativ i din närhet.

Sporten bowling har varit en erkänd sport sedan 1930-talet, då bowling som sport räknades med som sport av Riksidrottsförbundet. Den första bowlinghallen invigdes dock redan två decennier tidigare i Stockholm.

Men hur spelar du bowling – egentligen?

Bowling har, precis som andra sporter, regler som du behöver följa mer eller mindre (beroende på hur professionellt du vill spela bowling). Målet med bowling är att du ska kunna välta de tio uppställda käglorna som är placerade i slutet av den avlånga banan. Allra helst ska du göra en strike som innebär att du välter samtliga käglor vid det första försöket, men om du välter samtliga käglor vid det andra försöket så gör du en spärr. Både vid strike och vid spärr så får du bonuspoäng som innebär att du får det nästföljande slaget som extra poäng. Skulle du inte göra en strike eller spärr räknas de käglor som du vält efter två försök. Samtliga poäng räknas samman efter samtliga omgångar och den som har flest poäng vid sammanställningen har vunnit.

Bowling – en ouppmärksammad sport

Bowling är en rolig sport som hade kunnat få mer uppmärksamhet i svenska medier. Även om det inte är en sport som syns allt för mycket i etermedier, finns det flera kända bowlare som nått framgångar. Dennis Eklund har bland annat vunnit SM i bowling och utsetts till Årets bowlare i Sverige och Nina Flack har utsetts till världens bästa kvinnliga spelare.

Det finns många utövare av bowling och intresse för denna sport finns hos allmänheten. Om flera medier i Sverige uppmärksammar denna sport i en större grad, skulle bowling som sport förmodligen och förhoppningsvis öka i status och därigenom få fler att bli intresserade av att kunna välta fler käglor i fler sammanhang än bara vid discobowling och som en after work-aktivitet.

Spelbolag Sverige