Start Fotboll Besvärsnämnden ändrar disciplinnämndens beslut…

Besvärsnämnden ändrar disciplinnämndens beslut…

1282
0
Dela

Besvärsnämnden ändrar disciplinnämndens beslut

Den avbrutna matchen mellan Jönköping och Östersund i mitten av augusti, på grund av att en åskådare stormade planen, får nu ett nytt slutresultat.

Det var i matchens slutminut som en åskådare, som inte tillhörde eller supportade någon av lagen, stormade planen. Detta för att åskådaren hade satsat pengar på ett resultat som inte skulle visa sig bli slutresultatet.

Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnd dömde matchen till vinst för Östersund med 3-0, men i dag valde besvärsnämnden att detta resultat skulle ändras till ett oavgjort resultat om 1-1.

Detta med motiveringen om att åskådaren just inte tillhörde någon av lagen och därmed inte kunde brister på säkerheten inte gå över någon av klubbarna.

Beslut som kan ifrågasättas

Beslutet kan i sig ifrågasättas av två anledningar. Den ena anledningen är för att det har visat sig brister i säkerheten just för att en åskådare lyckats ta sig till plan och det är alltid arrangörens skyldigheter att säkerställa.

Det skulle kunna ses som att Jönköping (som hade hemmamatch) kunde tilldelas en förlust i detta fallet, om inte annat så för att fastställa en princip om att säkerhetsaspekten ska vara a och o.

Den andra anledningen är att en fotbollsmatch ska avgöras på fotbollsplan och inte vid skrivbordet. Detta skulle innebära att det naturliga beslutet skulle varit att matchen fått spelas om, allra helst utan publik då säkerheten inte kan beaktas fullt ut.

Besvärsnämnden och disciplinnämnden – två nämnder och ett förbund

Att disciplinnämnden och besvärsnämnden inom ett och samma fotbollsförbund kommer fram till två olika slutsatser och domslut visar på att det kan vara svårt att fatta beslut vid skrivbordet och att ett omspel på fotbollsplan skulle kunna vara det mest rättvisande.

Men samtidigt så kan säkerheten inte säkerställas. Att det därmed kan bli olika slutresultat, nu senast ett oavgjort sådant, visar på att det krävs förändringar rörande säkerhet, så att det inte blir några fler avbrutna matcher i framtiden.

Frågan är hur Svenska Fotbollsförbundet tänker och vill tänka framöver. För vi får hoppas att de tänker på säkerhet i sina beslut.

Spelbolag Sverige