Start Idrott Therese Johaug stängs av i två månader!

Therese Johaug stängs av i två månader!

2143
0
Dela

Therese Johaug
Den norske längdskidåkaren Therese Johaug, som vunnit flera medaljer ibland annat stafett, skiathlon och fristil, är i blåsväder på grund av en salva som klassas som doping. Nu stängs hon av för sportdeltagande i två månader.

Therese Johaug använt clostebol

Nyligen framkom det att Johaug har testats positivt i ett dopingtest, där det framkom att hon använt sig av preparatet clostebol vid minst ett tillfälle nyligen. Clostebol, som ingår i krämen Trofodermin, är ett otillbörligt ämne som inte får användas i samband med sportdeltagande.

Trofodermin har en förpackning med varningstext att det innehåller ämnen som klassas som doping. Från Johaugs och Norges skidförbunds sida så har det gjorts avböner om att de inte kände till att clostebol ingick i den använda krämen.

Idrottarens har strikt ansvar

I slutändan är det idrottarens ansvar för vad idrottaren får i sig, oavsett om denne frågar sin läkare och andra experter på kosttillskott och mediciner, och det finns regelverk som reglerar om vad som får användas och inte får användas.

Så sent som i samband med de olympiska spelen i Rio var det diskussioner om vad som får användas och inte användas och där vissa olympiader stängdes av och där vissa olympiader fick fortsätta delta.

Idrottarens ansvar medför att Therese Johaugs avstängning är korrekt bedömd. Detta oavsett hur mycket Johaug gråter ut på presskonferenser och bedyrar att hon frågat sin läkare och därmed försökt friskriva sig från det hon själv använder för att uppnå så bra resultat i sin idrottskarriär.

Spelbolag Sverige