Start Övriga Sporter “Erkänn e-sport som sport!”

“Erkänn e-sport som sport!”

1574
0
Dela

Emil Christensen, mer känd som HeatoN, har under veckan skrivit en debattartikel på Metro Debatt om att e-sporten ska erkännas som sport.

Christensen har därför, med Arena Academy, lämnat in en ansökan till Riksidrottsförbundet om att e-sport ska erkännas som en sport (och därmed ses som en sport på samma sätt som exempelvis fotboll och kampsport).

e-sport allt mer populärt

E-sport, som är ett samlingsbegrepp för datortävlingar och där spel som Starcraft inkluderas, bidrar, enligt Christensen, till bland annat en god individuell analysförmåga och en bra sammanhållning i ett lag.

Sedan länge finns det bland annat turneringar som Dreamhack som samlar ett antal datorspelande individer i olika turneringar och som kan skapa en social sammanhållning även i det verkliga livet.

Allt sedan datorspel började bli populärt, mycket tack vare den tekniska utvecklingen som skett under de senaste decennierna, har allt fler öppnat ögonen för olika datorspel – allt från tetris och snake till Starcraft och Warcraft.

Hur Riksidrottsförbundet ska definiera och klassificera datorspel som en sportgren återstår att se, men det ska bli intressant och se hur “nya” grenar, som e-sport, kan stå sig i relation till “gamla” grenar, som fotboll och kampsport.

Erkänd sport hos SVT

Sveriges Television, public service i Sverige, har i alla fall indirekt erkänt e-sport som en sport, då Emil “HeatoN” Christensen kommer delta i det populära tävlingsprogrammet Mästarnas mästare. Det ska bli intressant att se om även Riksidrottsförbundet också gör det utifrån Christensens och Arena Academys ansökan.

Debatten om e-sportens vara eller icke vara som sport har i alla fall börjat. Vart det slutar återstår att se.

Spelbolag Sverige