Start Idrott Hur vinklas sportprofiler av medier?

Hur vinklas sportprofiler av medier?

1298
0
Dela

Vad är intressant för oss som är intresserade av sport när det handlar om sportprofilers privata sfär? Hur vinklar vi när en sportprofil står åtalad för ett brott?

Vi gillar alla skvaller (eller informationsutbyte som vi kan kalla det) när det gäller offentliga personer och kändisar i allmänhet och sportprofiler i synnerhet. Vi funderar på vem det kan vara när medier skriver om den folkkäre allsvenske fotbollsspelaren eller kampsportaren som hamnat i trubbel igen. För vi är nyfikna och vill stilla vår hunger när det gäller om vad som händer i vår omvärld (för det som handlar om oss själva är ju inte intressant ? ) . Men hur rapporteras det i medier om sportprofiler i samband med när de råkar ut i trubbel?

I en mindre kartläggning som sport24.nu har tagit del av om en händelse som inträffade 2012 för en känd svensk fotbollsspelare kunde det konstateras att svenska medier rapporterade om att den anmälde sportprofilen var av manligt (biologiskt/juridiskt) kön, att det kunnat ses som vara av allmänintresse att rapportera då det handlat om en sportprofil och att det varit utifrån juridisk grund (och därmed helt eller delvis offentliga uppgifter). Av de undersökta tidningarna visade det sig att Aftonbladet skrivit mer om händelsen än vad Expressen gjort och att Aftonbladet skrivit mindre positivt än vad Expressen gjort.

Medierapportering om sportprofiler kan ses som både positivt och negativt, inte minst då sportprofiler kan ses som förebilder som kan påverka unga vuxna som vuxna individer. Frågan är om medierapporteringen ska ske om det som händer i samband med sportprofilernas matcher och träningar inför matcherna eller om det är intressant att rapportera om saker som berör sportprofilernas mer privata sfär. Detta kan vägas av det som kan ses som allmänintresse och vad som är icke allmänintresse – det vill säga vad som är av sportsliga nyheter och vad som kan ses som skvaller (eller informationsutbyte).

Förhoppningsvis ser du sport24.nu som en informationskanal om det som handlar om det sportsliga och när sportprofiler är sunda förebilder, oavsett om och vad de gör utanför sporten.

Spelbolag Sverige