Start Fotboll Huliganism avbröt allsvensk match i veckan!

Huliganism avbröt allsvensk match i veckan!

1624
0
Dela

I veckan fick den allsvenska fotbollsmatchen mellan Jönköpings Södra och Östersund avbrytas i den 90:e minuten, i samband med att en åskådare stormade planen och slog den östersundske målvakten.

Ligisten, som visade sig inte vara supporter till någon av lagen, misstänkts nu för misshandel av målvakten samt för falskt alarm (då han även ska ha uttalat att det fanns en bomb på arenan). Målvakten klarade sig dock utan några större fysiska men, men att huliganer och ligister kan komma ut på spelplanen visar på ett säkerhetsproblem som behöver vidtas av både ordningsvakter, arrangörer och genom civilkurage av gemene person. Allra helst behöver huliganism inte förekomma överhuvudtaget.

Så länge huliganism finns, så är detta ett problem som behöver ses över. Detta har setts över under många år, allt sedan olika läktarskandaler som exempelvis skandalen i EM-kvalmatchen mellan Sverige och Danmark (då en dansk supporter stormade planen) och i samband med EM-matchen mellan England och Ryssland (då flera fans från båda länderna började slåss med varandra). Åtgärder som setts över har varit bland annat att införa ett huliganregister, vilket infördes för ett par år sedan, och att införa alkoholförbud på arenorna. Några små steg för att förbättra säkerheten för fotbollsspelarna, publiken och näromgivningen som berörs direkt eller indirekt. Men ordningsvakter, arrangörer och gemene person kan vidta fler saker för att förhindra huliganism, för detta ska inte förekomma överhuvudtaget.

Förslag som presenterats, bland annat av Björn Eriksson som utrett kring frågan om huliganvåld åt regeringen, har varit att det inte ska vara tillåtet att maskera sig i samband med fotbollsmatcher och att fans inte ska få följa med och se fotbollsklubbens bortamatcher. Många förslag har funnits under åren och litet har genomförts. Allt medan huliganismen tillåts (genom att inte motverka detta aktivt i praktiken) så kommer ligister, som den som sprang in och slog den östersundske målvakten, och huliganism att fortsätta motverka det fina med fotbollen som är en tillhörighets- och samhörighetsstärkande sport. Konkreta åtgärder som godkänns av alla instanser, oavsett om det är av ordningsmakten, arrangörer eller av civila, behöver införas inom sporten i allmänhet och inom fotbollen i synnerhet.

När det gäller matchen mellan Jönköping Södra och Östersund är det i nuläget inte bestämt om den ska spelas om eller inte eller om matchen och poängen ska avgöras utanför plan. Det viktiga är dock att den östersundske målvakten under omständigheterna mår bra och åter kan börja spela igen.

Spelbolag Sverige