Start Handboll Handbollen genom historien

Handbollen genom historien

2695
0
Dela

Handboll är en sport, precis som med många andra sporter, som kan härleda sig till det antika Grekland och det som spelades några hundra år innan vår tideräkning. Men det är först under 1900-talet som vi kan se handbollen som något som liknar det som vi ser i dag.

Handbollen under 1900-talet

I Danmark publicerades en handbollsregelsamling av idrottsläraren Holger Nielsen som hade tagit medaljer i OS i Aten (dock inte i handboll, men i fäktning och pistolskytte). I regelsamlingen kan det noteras om att springning med bollen är förbjuden och att bollinnehavet är max tre sekunder i taget hos en spelare.

I Sverige spelades den första handbollsmatchen år 1907 och anordnades i Karlskrona mellan två skolor.

Handbollsreglerna utvecklades kommande decennier och en regelsamling användes vid den första internationella handbollsmatchen för damer år 1930, en match mellan Tyskland och Österrike.

Under 1920-talet bildades även en kommitté för att skapa regelsamling för handboll utomhus och IAHF (International Amateur Handball Federation). I början av 1930-talet bildades även Svenska Handbollsförbundet som snabbt blev invalt som sport i Riksidrottsförbundet.

Under 1930-talet spelades handbolls-SM för första gången samt så bildades Allsvenskan för herrar för första gången (medan Allsvenskan för damer startade först 1971). Handbollen ingick även i de olympiska spelen 1936 för första gången för att sedan ha ett uppehåll till München-OS 1972

Sverige internationellt framgångsrikt land

Sverige har som land vunnit drygt 20 medaljer i OS, VM och EM och herrarnas landslag har vunnit bragdguld. Runt om i landet finns det ungefär 110 000 aktiva handbollsspelare och som är jämnt fördelade mellan killar och tjejer.
2016 års handbolls-EM för damer medförde dock ingen medalj för Sverige, utan en prispall där Norge tog guld, Holland tog silver och Frankrike tog brons.

Förbundskapten för det svenska herrlandslaget i dag är Kristján Andrésson och Magnus Wislander är förmodligen den mest kände handbollsspelaren med 384 landskamper och med närmare 1200 mål.

Spelbolag Sverige